Laureati općinskih nagrada, vatrogasac godine i nagrada za životno djelo

I ove godine, na dan naše Općine i na dan Sv. Josipa izabrani su laureati Općinskih nagrada. Tako ove godine imamo dvije nagrade. Naš Duje Balić izabran je za Vatrogasca godine, a posthumno nagradu za životno djelo dobio je naš Šjor Hrvoje Pastar. Čestitamo našemu Duji, i neka nastavi istim tempom, kao i sve kolege za koje smo uvjereni da mogu, znaju i žele. A vi Šjor Hrvoje , čuvajte nas sa nebeskih visina. I hvala

Hrvoje Pastar rodio se 05.10.1933 godine u Dugom Ratu i čitavi svoj životni i radni vijek proveo je u Dugom Ratu. Od početka svog radnog vijeka bio je zaposlen u tvornici “Dalmacija” koja je do svog gašenja bila nositelj gospodarstva, znanosti, prosvjete, sporta, kulture, vatrogastva, zdravstva, socijalne skrbi i takoreći svih drugih aktivnosti društvenog života na području sadašnje Općine Dugi Rat.
Hrvoje Pastar je do odlaska u mirovinu bio u raznim tijelima tvornice “Dalmacija” koja je itekako financirala razvoj i donosila bitne odluke o razvoju Dugog Rata i okolice. Ustvari, mjesto Dugi Rat i nastalo je tek nakon početka gradnje tvornice…
Hrvoje Pastar je u tvornici “Dalmacija” Dugi Rat radio na radnom mjestu tokara i bio je cjenjen među svojim kolegama. S usavršavanjem postao je rukovoditelj mehaničke radionice pune meštara svog posla koji su ga cijenili i poštivali kao ponajboljeg među njima, a gdje se vratio nakon što je obnašao i dužnost zastupnika u saboru SRH.
Nakon odlaska u mirovinu sve do nedavne smrti ostao je aktivan u svom zanatu, bio je meštar u radionici Ivice Puljka gdje je na tokarskom stroju pružao brojne usluge mještanima i poduzetnicima, a u ostalo vrijeme i brojne savjete udrugama iz područja svog širokog interesa s područja Općine Dugi Rat.

Članom Industijskog dobrovoljnog vatrogasnog društva “Dalmacija” Dugi Rat  postao je davne 1951. godine. I ostao je s svojim vatreogasnim prjateljima kao vatrogasni veteran sve do posljednjeg dana.
Aktivno je sudjelovao na skupštinama društva i drugim manifestacijama, te svojim savjetima pomagao mlađim kolegama.
Kao član vatrogasnog društva sudjelovao je u mnogim akcijam spašvanja ljudskih života i imovine, među privim akcijama  sudjelovao je u spašavanje mještana Zakučca 1952. godine poslije velike poplave za vrijeme bušenja tunela za hidrocentralu Zakučac.
U vatrogasnom društvu Dalmacija obnašao je dužnost dozapovjednik i člana upravnog odbora, vodio je brigu o opremi društva koju je zajedno sa svojim kolegama popravljao jer se nova nije mogla nabaviti.
Dobitnik je najviših vatrogasnih priznanja za svoj dugotrajni rad u vatrogastvu.
Hrvoje Pastar bio je itekako aktivan u sportskom i kulturnom životu Dugog Rata, u mladosti se je bavio gimnastikom, jedan je od osnivača i član muške klape “Dalmacija” iz Dugog Rata. U osamdestim godinama prošlog stoljeća obnašao je i dužnost predsjednika nogometnog kluba “Orkan”. Tih godina je obnašao i dužnost predsjednika skupštine Općine Omiš, u čijem je sastavu bila tada i mjesna zajednica Dugi Rat.
Kao predsjednik skupštine Općine Omiš podržao je incjativu za osnovanje SIZ za zaštitu od požara Općine Omiš iz kojeg se je finacirala nabavka vatrogasne opreme, tehnike i vozila za dobrovoljna vatrogasna društva na području bivše Općine Omiš, poput dugoračke DVD Dalmacije koja je kvalitetno opremljena baš u mandatu Hrvoja Pastara.
No to nije sve, tada je (1986 – 1990) bio izabran i za zastupnika u Saboru Socijalističke Republike Hrvatske kao predstavnik bivše Općine Omiš. U svom radu zastupnika aktivno je sa kolegam s područja Dalmacije u Saboru zagovarao sufinaciranje komunalnih i ostalih projekata općina sa područja Dalmacije, a posebno projekte bivše Općine Omiš.
Ovo je samo u kratkim crtama opis izuzetanog doprinosa gospodina Hrvoja Pastara u području gospodarstva, znanosti, prosvjete, sporta, vatrogastva, kulture, zaštite, zdravstva, socijalne skrbi i svih drugih područja društvenog života općine Dugi Rat za što je danas i posthumno nagrađen nagradom Općine Dugi Rat životno djelo, na ponos svojoj obitelji i u sjećanje svima nama koji smo imali privilegiju da smo ga poznavali i družili se s njim.